Galéria Arcis, Sárvár, 2022.11.12-2022.12.12 megnyitójaA kiállításmegnyitóról készült riport 25:20-tól látható:Az „50 év válogatás” címet viselő tárlatot, Dr. Kostyál László művészettörténész, a Göcseji Múzeum múzeumigazgatója nyitotta meg a sárvári Galéria Arcisban. A 2022. november 12-én, szombaton 16 órakor megnyíló kiállítás, a művész harminc alkotását mutatja be. A művek egyfajta válogatásként, áttekintést adnak az elmúlt évtizedek munkáiból is. A korai alkotásai mellett, bemutatásra kerül számos, eddig még nem látott műve. A sárvári művész, egy architekturális részletekből, történelmi jellegű fragmentumokból összeálló, rendkívül sajátos világot jelenít meg, egyénileg megteremtett mediterráneumba vágyik. Egy olyan világba, ami nagyon sok helyen fedi a valódi mediterrán világot, de így, ilyen formában mégsem létezett sosem. Műveit erőteljes, konstruktív, feszített szerkezetben tárja a néző elé. Sejtelmes atmoszférában jelennek meg figurái, képi jelei. Fontos hangulatfokozó eszköze a fény megjelenítése. Témái a 2020-as évek elejére tovább változtak, sajátos enteriőröket jelenít meg, mint például a kastélybelső, zöld szoba és hagyaték. A tárlat, 2022. december 12-ig tekinthető meg.
Megjelent irodalom:

Simonia várja vendégeit a sárvári Galeria Arcisban/ Benkő Sándor; Vas Népe on-line (2022.11.13)

Benkő Sándor fotói a megnyitóról

Wieder Sándor fotói a megnyitóról

Dr. Kereszty Gábor fotói a megnyitóról

Galéria Arcis kiállítás megnyító eseménymeghívó, Sárvár, 2022.11.12 16:00

Simon János festőművész, sárvári Nádasdy Ferenc Múzeumban rendezett kiállításának (2005.04.08-05.30) megnyitója, Dr. Kostyál László művészettörténész megnyitóbeszédével elérhető a spotify-on.


MAOE CSOPORTOS TÁRLAT NYÍLIK SZOMBATHELYEN, 2022
"HORIZONT" CÍMMEL, MAOE CSOPORTOS TÁRLAT NYÍLT A REGIONÁLIS ÖSSZMŰVÉSZETI KÖZPONTBAN (ReÖK), 2021. SZEGED


Immár hetedik alkalommal rendezett „szalonjellegű” tematikus kiállítást tagjainak a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE). A Reök-palota harmadjára ad otthont a nagyszabású sorozatnak: 2017-ben a Káosz és rend, 2019-ben a Dimenziók című tárlaton láthatta munkáimat is a szegedi közönség. Az idei kiállítás a Horizont címet kapta, melyen a Lent és Fent című festményemmel vettem részt.

"Keresztmetszet új gondolatokkal" egyéni tárlat, Lábatlan, Gerenday Közösségi Ház, 2019. május 10- június 11."Keresztmetszet új gondolatokkal" című kiállítása 2019. május 10-én 17 órakor nyílt meg, a lábatlani Gerenday Közösségi Házban. A kiállítást megnyitotta, Dr. Kostyál László művészettörténész.megnyitó beszédében méltatta Simon János munkáit, különösen kiemelve a “fény festészetét”. A kiállításon 22 festmény került kiállításra.Részvétel a Vasi Műhely képzőművészcsoport kiállításán a Szombathelyi Képtárban, 2018. október 18.A VASI MŰHELY képzőművészcsoport megalakulásának 50. évfordulója alkalmából visszaemlékező kiállítás került megrendezésre. 1968-ban volt a Vasi Fiatal Művészek – a későbbi Vasi Műhely – első kiállítása Szombathelyen. Alapító tagként két festményem került kiállításra. A kiálítást megnyitotta Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész, Rasperger József grafikus, Bodorkós András grafikus. A Tárlat 2018. október 18-án nyílt meg 17:00 órakor, megtekinthető 2018. december 20-ig.További információ a rendezvény hivatalos honlapján található: A Vasi Műhely kiállítása, a Festészet Napja alkalmából, a Szombathyelyi Képtárban."

Keresztmetszet- Válogatás a MAOE "KÁOSZ és REND" c. kiállításának anyagából, Pesterzsébeti Múzeum, Gaál Imre Galéria, 2018. október 17Keresztmetszet címmel nyílt kiállítás, a MAOE "KÁOSZ és REND" c. kiállításának anyagából. A szegedi REÖK Palotában bemutatott anyagából összeállított kiálítási anyag egy válogatás. Köszöntőt mondott D. Udvary Ildikó művészettörténész, a KÁOSZ és REND kiállítás kurátora. A kiállítást megnyitotta Sárkány Győző Ferenczy-díjas grafikus, érdemes művész.A kiállítás megtekinthető 2018. november 4-ig. További információ a rendezvény hivatalos honlapján található: Keresztmetszet- Válogatás a MAOE "KÁOSZ és REND" c. kiállításának anyagából, Pesterzsébeti Múzeum, Gaál Imre Galéria."

Hazatérők címmel nyílt kiállítás a sárvári Galeria Arcisban, 2018. augusztus 5.Hazatérők címmel nyílt kiállítás a Galeria Arcisban a Sárváron élők és Sárvárról elszármazott képzőművészek, alkotók munkáiból. A 23 alkotó ezzel a kiállítással köszöntötte a 40 éves kiállítóteret, a Galeria Arcist. A közönséget köszöntötte Kondora István polgármester, Takács Zoltán Bálint, a Nádasdy kulturális Központ igazgatója. A kiállítást Szilárdi Béla képzőművész nyitotta meg. Közreműködött Rozmán Lajos Liszt-díjas klarinétművész.

XXVI. Ludvig Nemzetközi Művésztelep, 2018. június 26.Harminckét festő- és képzőművész részvételével, két hétig tartó alkotótelep alkotását tekinthették meg a Ludvig Nemzetközi Művésztelep zárókiállításán. Az alkotók munkáit dr. Vitéz Ferenc művészeti író értékelte, a zárókiállításon. Kiemelte, hogy a Művésztelep legfőbb értéke az állandóság a minőségben és egyben a folyamatos megújulás.

Káosz és Rend; Regionális Összművészeti Központ (ReÖK), Szeged 2017. 10. 07. – 2017. 11. 19.A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, 2017-ben immár ötödik alkalommal megrendezett „szalon jellegű” tematikus kiállításán vettem részt. A káosz és a rend a szervezők értelmezésében, egy olyan fogalompár mely akár a (művészi) alkotó folyamat leírására is szolgálhat. Amikor a művész alkot/teremt a káoszból rendet/kompozíciót hoz létre. A kiállításra több mint hatszáz alkotó jelentkezett. Az eredeti művek helyett azonos méretű, digitális printekkel találkozhattak a látogatók, ahogy 2012-ben az első kiállítás alkalmával is, ahol a helyszín szintén speciális installációs rendszert és téralakítást kívánt. A Káosz és Rend kiállítás esetében az installálás módja maga is értelmezi a témát: a művek sokaságában rendet, rendszert hoz létre egy körbejárható téri struktúra segítségével. A kiállításhoz katalógus készült. A MAOE által megrendezett kiállítás áttekintő képet adott a hazai művészi rendkísérletek káoszában. Forrás: A MAOE-kiallitasa-a-szegedi REÖK-ben, "Káosz és Rend"

2016. március 19., csoportos kiállítás az Art Quaterben


2016. március 19-én, szombaton megnyilt csoportos kiállítás az Art Quaterben.

2015.december 5.- 2016. február 5. szentendrei Művészet MalomA Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, a magyar művészeti élet egyik meghatározó szervezeteként, 2015-ben negyedszer rendezte meg „szalon jellegű” tematikus kiállítását tagjai számára, ez alkalommal HARMÓNIA címmel a szentendrei Művészet Malom kiállítóhelyein. A kiállításon „A kupola titkai” című festményemmel (110x90) vettem részt.A kiállítás megtekinthető 2016. február 5-ig. A MAOE-kiallitasa-a-szentendrei-muveszetmalomban


Budaházi Tiborral és Marosfalvi Antallal a kiállítás megnyítóján

2015. február 20 – május 10. "30 év nagyidő!"- Szombathelyi Képtár


"30 év nagyidő!" címmel nyílt meg a Szombathelyi Képtárban az elmúlt évtizedekre visszatekintő kiállítás. 2015-ben volt 30 éves a Szombathelyi Képtár. 1985. február 20-án ünnepélyes keretek közt került átadásra a közönség számára, nyíltak meg az első kiállítások. Igazi időutazás volt, visszaemlékezni a Képtárban megszervezett kiállításaimra. Találkozni régi művészbarátaimmal.
2013.


Ludvig Művésztelep- Bad Zwischenahn, Bréma, Németország


2013. április 20 és 27-e között, Észak-Németországban a Ludvig Művésztelep keretében. A hozzávetőleg 22 művész részvételével megrendezett művésztelep helyi főszervezője Zigmar Schmidt volt.

21. Ludvig Nemzetközi Művésztelep


2013. június 2 – 15 között, immár 21. alkalommal került megrendezésre a Ludvig Nemzetközi Művésztelep, a Kendlimajorban. Ludvig Zoltán barátom meghívására vettem részt, közel negyven művész részvételével megrendezett szimpóziumon. A résztvevő művészek 14 országot képviseltek.London Art - 2013


Januárban 25. alkalommal került megrendezésre Islington kerületben, a London Art Fair. A kiállító 131 kortárs galléria, több mint 23 ezer látogatót vonzott.

2012.


Egyéni tárlat a PANNONIA GALÉRIA-ban (B.W. Pannonia Hotel, 9400 Sopron, Várkerület 75.) 2012. április 1-én 16:00 órától. A kiállítás 2012. április 30-ig volt megtekinthető. A kiállítást megnyította Mészáros György festőművész, a NYME-AMI intézményigazgatója. Közreműködött: A Sopron Trio (Dárdai Árpád-zongora, Pálfy Krisztina-hegedű, Révész József-cselló).2008.


Simon János kiállítása a Szombathelyi Képtárban,
"Visszatekintés 1973-2008" címmel 2008. szeptember 12- október 12. között került megrendezésre.2007. VI. Nemzetközi Művésztelep, Szentgotthárd


A Magyarországi Szlovének Szövetsége és a Lendvai Galéria-Múzeum minden évben megrendezi a nemzetközi művésztelepet Szentgotthárdon. A 6. alkalommal megrendezett Szentgotthárdi Művésztelep megnyitóján, Dr. Kostyál László művészettörténész munkáimról a következőket emelte ki: "Simon János kedves témáját, a korábbi évekhez hasonlóan, a fénytől körülölelt mediterrán városok, mindenekelött azok tömör, számtalan kiugrást, szabálytalanságot hordozó sziluettje képezi. Ezek részletgazdag, egyéni hangvételű és hangulatú leképezésében a festő utolérhetetlen. Képei (Emlék a városról, Impresszió a városról, Mediterrán város) az emóciókat, a konkrétumokmegörökítése nélkül tükrözi vissza. Az izzón áradó fényben- megfestésében Simon szinte impresszionista eszköztárral él- az épületek tömör össztömegét ablakok, boltíves nyílások, tornyok, kémények, pillérek, sötét fülkék tagolják. E mesebeli tündérvárosok a tengerből nőnek ki, lakóikat nem is látjuk, mert ők nem személyükben, hanem településük képében élnek. A festő számára ezek a városok az elveszett paradicsomot jelképezik, a hajdani aranykor színhelyeként tűnnek fel, s mint ilyet, végtelen szeretettel jeleníti meg őket." Az elkészült művekből november 16-án nyílt kiállítás a szlovének házában.


KIÁLLÍTÁSOK


Simon János kiállítása Nádasdy Ferenc Múzeumban, Sárvár - 2005.
Ludvig Nemzetközi Művésztelep, Nagykanizsa - 2005. május 29. - június 12.
Simon János kiállítása a Szombathelyi képtárban - 2008
Villach 2011